Despre


me-in-natura-apus-31-07-2016
Intai de toate sa facem cunostinta, eu: Catalin (sub numele complet – Lazarescu R. Catalin) si pe scurt sunt pasionat de fotografie de ceva vreme, iar de loc sunt iesean un oras “aruncat” pe harta Romaniei undeva prin NE tarii. Pe digital am inceput din 2008. Totul a inceput din joaca, ulterior s-a transformat in pasiune …

Despre fotografie pot sa spun ca e ca un val, pe cine il prinde, il poate purta departe … Te ajuta sa te descoperi si sa te si educi. Te invata ce-i rabdarea, te invata sa fii critic cu tine insuti, te invata sa fii mai introspectiv, te invata sa decoperi, te invata sa respecti natura, te invata sa asculti. Pentru multi e ca o ploaie de vara, vine si trece repede … cei mai multi renunta sau doar ii admira pe altii.

Fiind pasionat de IT de ceva vreme, imi cautam un echilibru in ceea ce faceam, o completare, inca o zona in care utilul sa se imbine cu placutul. Si incet, incet, am descoperit fotografia. Am facut primii pasi, ca orice copil mic, dupa aceea am pasit hotarat si fiecare pas l-am facut atent. Ca sa fii un bun fotograf ca experienta profesionala e nevoie de timp, poate 15-20 de ani, timp in care cu siguranta daca practici des acest domeniu te vei interesecta cu o multitudine de situatii. Cert e ca trebuie sa iti alegi o directie in fotografie, desi la inceput fiecare dintre noi abordeaza mai multe directii.

Aproape cei 9 ani petrecuti in fotografie pana in prezent (2017) – nu au fost 9 ani completi cap-coada, nu am fotografiat zi de zi – m-au purtat prin diferite locuri, am strabatut la pas peisaje si locatii superbe, invatand tehnici despre fotografia de peisaj, am poposit si am strabatut diferite orase pe timp de zi si de noapte (am o inclinatie mai deosebita pentru fotografia de noapte) invatand despre fotografia arhitecturala si cea urbana, am stat singur sau insotit in mijlocul naturii invatand sa fiu atent la detalii, am gustat din viata strazii punandu-mi bazele in fotografia de strada (cunoscuta si ca – street photography), invatand sa adopt si un stil foto jurnalistic totodata. Am fotografiat oameni, stari ale acestora, am fost cu ei acolo integrandu-ma totodata parca in lumea lor. Mai nou (spre final de  an 2016), avand puse bine la punct bazele fotografiei, cu un background destul de bun, am intrat si in zona fotografiei de eveniment. Aici stilul foto jurnalistic pe de o parte este foarte eficient, iar pe de alta parte sa abordezi genul asta de fotografie dintr-o zona in care sa nu iti fie simtita prezenta (dar tu sa reusesti sa surprinzi acele cadre de impact) are rolul ei. Fotografia de eveniment imbina diferite stiluri ale unui fotograf si totodata diferite abordari. Degeaba esti inzestrat cu scule si cunostinte tehnice despre aparatura, daca nu ai orientare buna, daca nu cauti sa respecti anumite reguli de compozitie, daca nu esti atent la detalii. Aceste lucruri enumerate se dobandesc in timp, iar atunci cand ai o baza destul de solida despre ele poti intra si in acest domeniu, al fotografiei de eveniment. Bineinteles e doar o parere personala dar pe care o sustin!

Despre postprocesare: consider si faptul că postprocesarea fotografiilor este un pas important spre exprimarea ideii din spatele unei fotografii.

Fotografia te ajuta sa descoperi lumea din jurul tau, formele ei complexe, factori importanti in fotografie fiind lumina si umbrele care pot interactiona intre ele, care pot compune mesajul final transmis auditorului indiferent de momentul din zi cand se fotografiaza.

In incheiere daca sunteti pasionati de aceasta “disciplina” pentru a avea rezultate in timp va recomand sa practicati cat mai des posibil fotografia, pentru ca veti interactiona cu situatii multiple ce vor cere abordari diferite. In timp din acele multe directii in fotografie va puteti alege un drum pe care sa il urmati … Pe unii va poate prinde aceasta pasiune, pe altii nu. Fara practica nu veti avea rezultate! Si nu uitati si de lectura … portofoliile bune ale altor fotografi pot fi sursa de inspiratie pentru cei mai multi.

“When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence” – Ansel Adams

“There are always two people in every picture: the photographer and the viewer” – Ansel Adams

Ma mai puteti gasi aici: Facebook, 500px, Viewbug

Aparatura folosita in prezent: Canon

Bulk Email Sender