Tehnic – Canon 70-200 F4 L IS sleeping focus and fixes

O alta binecunoscuta problema la unele obiective Canon este imposibilitatea in timp de a putea focusa manual cu obiectivul. Inelul de focusare manuala isi pierde abilitatea de a mai functiona corect. Multi o considera o problema de constructie (din proiectare) asa ca orice obiectiv din seria 70-200 F4 L IS (si modelul fara IS) va genera aceasta problema in timp (in cativa ani). In afara de acest obiectiv problema se mai manifesta si la alte obiective Canon chiar din seria L. Canon nu doreste sa faca reparatia acestui defect gratuit si dupa expirarea perioadei de garantie, servisarea se va face contra cost. Desi multi fotografi cu experienta, precum si multi care stapanesc foarte bine cunostinte tehnice de servisare a obiectivelor foto spun sau afirma ca este o problema ce tine de constructia lor, baietii de la Canon, desi probabil au primit N sesizari pe aceasta directie, nu repara gratuit acest gen de problema.

Observatie: Chiar daca in timp veti pierde abilitatea de a mai focusa manual, in sensul ca inelul de focusare manuala rotit in anumite pozitii va misca din ce in ce mai lent scala de focus, totusi obiectivul in modul AF va functiona (nu va functiona la fel de bine in pozitia verticala). Probabil in timp dupa ce focalizarea manuala va fi imposibil de realizat in orice pozitie a obiectivului nici in modul AF obiectivul nu va mai functiona. Nu stiu daca cei de la Canon au scos pe piata versiuni imbunatatite ale obiectivului 70-200 F4 L IS (sau fara IS), in sensul ca au schimbat sistemul de focusare, dar odata ce va fi trimis in service pentru reparatii, suma la care se ridica aceasta reparatie e undeva in jurul a 850-1000 ron (conform spuselor celor de la Criss Service – service-ul autorizat Canon din Romania) pretul ridicandu-se si in functie de ce mai gasesc ei stricat prin obiectiv sau de ce ghidaje mai trebuiesc schimbate. Din cate am inteles, in ultima discutie telefonica cu ei, cand am pus si eu intrebarea relativ la aceasta problema, sistemele care vin pentru inlocuire sunt modele noi care ar trebui sa nu mai faca astfel de probleme. Nu bag mana in foc pentru asta, eu va relatez doar ce mi-au spus ei. Daca ar fi asa precum zic, inseamna ca, Canon a luat act de aceasta problema si noile modele aparute pe piata au acest bug reparat … desi era de datoria lor daca stiau ca e un defect din constructie sa serviseze gratis aceasta problema (cum fac si la Canon 5D cand schimba shutterul gratis ori de cate ori ti se strica).

Cum se manifesta problema puteti urmari in urmatorul material video:

Ce trebuie schimbat (lista componentelor) in urma servisarii si cat a costat toata operatiunea? In jur de 300 E a platit cineva in Germania la un centru autorizat. Motorul de autofocus se pare ca e chiar ieftin, pretul cel mai mare din toata suma platita de acesta a fost pentru timpul petrecut pentru reparatia obiectivului – 2,5 h cu un cost de 76 E/h. Personal sa stai 2 ore si jumatate sa repari obiectivul mi se pare mult prea mult. In zona asta a fost incarcata factura si pretul final a ajuns cat a ajuns …

Si totusi cineva a reusit sa repare in 5 minute aceasta problema cu o singura mentiune: ulterior a folosit obiectivul doar in modul manual. Daca ar fi incercat sa il foloseasca in modul AF, in scurt timp l-ar fi stricat de tot. De altfel autorul reperatiei de acest gen recomand ferm ca dupa acest fel de interventie, obiectivul sa nu se foloseaca in modul AF:

Daca ti-a placut articolul:

Comment is closed.

Bulk Email Sender